Már csökken az ingatlan adás-vételek száma

Már csökken az ingatlan adás-vételek száma

2019-10-17 13:40:41

Némi megtorpanást hozott a harmadik negyedév az ingatlanpiacon, ami a tranzakciószámban és az alacsonyabb keresletben is megmutatkozott, a kereslet mintegy tíz százalékkal csökkent – közölte a Duna House.

, 2019.10.16. 10:59


A tájékoztatás szerint, bár az árak még növekednek, Budapesten már a stagnálás jelei is mutatkoznak.

Az ingatlanárak megközelítőleg 20 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, 

a helytől és az épület szerkezetétől függően. Vidéken 300-400 ezer forint, míg a fővárosban 500-900 ezer forint között alakult az elmúlt három hónap átlagos négyzetméterára. Budán már az adásvételek 25 százaléka 900 ezer forint feletti négyzetméteráron történt, míg Pesten ez az arány 13 százalék volt.


Illusztráció FORRÁS: SHUTTERSTOCK


A legnépszerűbb kerület továbbra is Angyalföld a budapesti kerületek között, a második helyet ismét Zugló szerezte meg.

A pesti kerületekben a piaci várakozásoknak megfelelően már nőtt az értékesítéshez szükséges idő, a panellakásoknál több mint 2 hónapos, a belvárosi és egyéb pesti tégla lakások esetében pedig már 3 hónap feletti értékesítési idővel érdemes kalkulálni – közölték.

Az adatok szerint az újépítésű ingatlanoknál már a főváros öt kerületében haladta meg az egy millió forintot az átlagos négyzetméterár, és további hét kerületben érdemes 700 ezer forint feletti értékkel kalkulálni vásárláskor.

Budapesten az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 857 ezer forint volta harmadik negyedévben, amely 8 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest.


Illusztráció FORRÁS: SHUTTERSTOCK


A hitelpiaci mutatók közül nagyobb változás a hitelfedezeti mutatónál tapasztalható, erőteljesen csökkent, mivel a hiteligénylők nagyobb önerővel rendelkeztek, mint a korábbi negyedévekben.

A nagyobb önerőt feltételezhetően a sikeresen felvett Babaváró támogatások ingatlanvásárlásra való fordítása is okozta – írták.

INGATLANADÁS-VÉTEL DUNA HOUSE



INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
napenergia
Elképesztő tempóban zuhan a nap- és szélenergia ára
Tovább csökken a megújuló energia ára, ami gyorsíthatja a tiszta energiaellátásra történő átállást - közölte a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA). A fotovoltaikus napenergiából és szárazföldi szélenergiából előállított villamos energia átlagos költsége globálisan 13 százalékkal csökkent 2018-ban 2017-hez képest. A szervezet szerint a két technológiai költsége várhatóan a következő évtizedben is tovább mérséklődik majd.
új lakás áfa
Marad az alacsony lakásáfa! Mit jelent ez pontosan?
A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése egy fontos jogbizonytalanságot rendez, de a lakáspiacnak valószínűleg nem ad újabb lökést.
Állva hagyta Európát a magyar építőipar
Állva hagyta Európát a magyar építőipar
Várhatóan Magyarországon lesz a legmagasabb az építési kereslet 2017-ben, ami azonban a második legkisebb építési piac a 19 Euroconstruct ország közül - derül ki a Buildecon, Münchenben rendezett 84. Euroconstruct konferenciája alapján készített elemzéséből. A 25 százalékos magyarországi adat után jön Írország 15 százalékkal, majd Svédország (10 százalék) és Lengyelország (9 százalék).
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!