Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni

Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni

2022-05-03 12:55:57
Forrás: portfolio.hu

Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.

Portfolio


Már eddig is számos irodaház- és lakóparkfejlesztés valósult meg Újbudán, a most zajló beruházások eredményeként azonban további 15-20 ezer ember költözhet be a kerületbe. A problémát nem is ez jelenti, hanem az, hogy nem hoznak létre elegendő új óvodai-, iskolai férőhelyeket, orvosi rendelőket, közparkokat és a közösségi közlekedés fejlesztése is nagyon lassan halad - mutatott rá a KörTér nevű szervezet, ami a rozsdaövezeti kijelölések miatt is aggodalmát fejezte ki.


A rozsdaövezeti akcióterületek kijelölése ugyanis automatikusan kiemelt kormányzati beruházást jelent, amelyből csak az elmúlt hetekben 10 új kérelem futott be az önkormányzathoz. Kiemelt kormányzati beruházásból egyébként jelenleg 10 található a kerületben, melyek közé az alábbi, többségében nem lakásfejlesztések tartoznak:


  • Budapart,
  • Citadella,
  • Gellért-hegyi sikló,
  • Galvani híd,
  • Déli körvasút,
  • Dél-Budai Centrumkórház,
  • Vaba Apartments,
  • BCE Ménesi úti campus,
  • BME Innovációs Központ,
  • Budapest-Varsó vasút


Az újabb 10 kérelem legnagyobb része a Fehérvári út – Duna közötti barnamezős területre vonatkozik, így ezek megvalósítása esetén további 15-20 ezer ember költözhet be a kerületbe, másfélszeresére növelve Kelenföld-Albertfalva lakosságát.PORTFOLIO VÉLEMÉNY
Fontos megjegyezni, hogy az 1980-as évek elején a XI. kerület lakosságszáma - a kisebb lakásállomány ellenére - a mostaninál közel 30 ezerrel magasabb volt, megközelítve a 180 ezer főt, ami annak volt köszönhető, hogy egy lakásban átlagosan többen éltek mint manapság. Akkoriban viszont negyedannyi autó közlekedett a főváros útjain, mint manapság, tehát a közlekedési infrastruktúrában ez nem jelentett problémát.A szervezet szerint, ha a mostani beruházások megvalósulnak, krónikus óvodai-, iskolai férőhelyhiány, hosszú orvosi várólisták és elviselhetetlen dugók alakulnak ki. A zöldterületek már most is túlterheltek, Újbudán jelenleg 6 négyzetméter az egy főre jutó zöldterületi arány, ami jelentősen elmarad a WHO által ajánlott 9 négyzetmétertől. A tervezett fejlesztésekkel ez az arány akár 4 négyzetméter alá csökkenhet, még úgy is, hogy a kelenföldi Duna-parton most terveznek egy 10 hektáros Duna-parti sétányt. A sűrű beépítés emellett jelentősen növeli a hősziget hatást, a magas épületek akadályozzák az átszellőzést. Noha a rozsdaövezetek beépülésével a szervezet is egyetért, de a hogyannal már egyáltalán nem: véleményük szerint sokkal kisebb, lazább beépítésre lenne szükség Újbudán.


Címlapkép forrása: MTI / Jászai CsabaINGATLAN HÍREK
lakás ár
Már csökken az ingatlan adás-vételek száma
Némi megtorpanást hozott a harmadik negyedév az ingatlanpiacon, ami a tranzakciószámban és az alacsonyabb keresletben is megmutatkozott, a kereslet mintegy tíz százalékkal csökkent – közölte a Duna House.ORIGO, MTI2019.10.16. 10:59
napenergia
Elképesztő tempóban zuhan a nap- és szélenergia ára
Tovább csökken a megújuló energia ára, ami gyorsíthatja a tiszta energiaellátásra történő átállást - közölte a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA). A fotovoltaikus napenergiából és szárazföldi szélenergiából előállított villamos energia átlagos költsége globálisan 13 százalékkal csökkent 2018-ban 2017-hez képest. A szervezet szerint a két technológiai költsége várhatóan a következő évtizedben is tovább mérséklődik majd.
új lakás áfa
Marad az alacsony lakásáfa! Mit jelent ez pontosan?
A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése egy fontos jogbizonytalanságot rendez, de a lakáspiacnak valószínűleg nem ad újabb lökést.
Állva hagyta Európát a magyar építőipar
Állva hagyta Európát a magyar építőipar
Várhatóan Magyarországon lesz a legmagasabb az építési kereslet 2017-ben, ami azonban a második legkisebb építési piac a 19 Euroconstruct ország közül - derül ki a Buildecon, Münchenben rendezett 84. Euroconstruct konferenciája alapján készített elemzéséből. A 25 százalékos magyarországi adat után jön Írország 15 százalékkal, majd Svédország (10 százalék) és Lengyelország (9 százalék).
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!