Forradalmi újítás: elkészült Budapest interaktív újlakástérképe

Forradalmi újítás: elkészült Budapest interaktív újlakástérképe

2018-03-19 15:54:42

Az újlakás-piacon manapság szinte naponta jelentenek be újabb és újabb projekteket, ami még a piacot folyamatosan követő érdeklődőket is kihívás elé állítja. Erre kínál megoldást a Budapesti Lakáspiaci Riport elemző csapata által készített interaktív térkép, amely az eddigieknél sokkal átláthatóbban, negyedéves frissítésben mutatja be Budapest aktuális újlakás-kínálatát. 




Az adatbázis jelenleg 18 ezer lakást tartalmaz, ezek olyan fejlesztésekben találhatók, amelyek 2017 nyarán vagy őszén legalább egy szabad lakást tartalmaztak. A listázott szabad lakások száma 7450, ami a nyári stagnálást követően ismét emelkedést mutat. 

Több nagyobb projektet is most indítottak el a fejlesztők, bízva abban, hogy a kedvezményes építőipari áfa megszűnéséig értékesíteni tudják a lakásokat.

2017 őszén összesen 2200 lakást adtak el a fejlesztők, ami 400-zal több, mint a nyári érték, és 50 lakással a tavaszi rekordot is meghaladja. Az új lakások koncentrációját jól mutatja, hogy az eladott lakások harmada Angyalföldön található, ahol szintén rekordot döntött az értékesítés az előző gyengébb negyedévhez képest. A külső-pesti projektek viszont továbbra is csökkenő eladást produkáltak. 

  • Alapterület szerint az 50-80 négyzetméteres lakások eladási valószínűsége nőtt leginkább.
  • A 25 és 40 millió forint közötti lakásoknál átlagosan 10,7 hónapos eladási idő várható, ami 3 hónappal kevesebb, mint a nyáron mért érték.
  • Azon lakások, amelyek most és az előző negyedévben is eladók voltak, átlagosan 1 millió forinttal drágultak.
  • A szabad lakások négyzetméterára egy év alatt átlagosan 16 százalékkal nőtt Budapesten.
  • 2018-ban 8 ezer, 2019-ben pedig 6400 lakás átadása várható azokban a projektekben, ahol jelenleg még található szabad lakás.

Az induláskor tervezett átadási határidőt több mint 8 ezer lakás esetén már biztosan nem sikerül tartani a fejlesztőknek, 1500 lakást pedig legalább egy év csúszással fognak csak átadni!


Forradalmi újítás: elkészült Budapest interaktív újlakástérképe

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Építkezési lázban ég a főváros
Építkezési lázban ég a főváros
Az idei év az új lakások éve lesz, hangzik el egyre többször a lakáspiaccal foglalkozó szakértők szájából. A fővárost járva egyre több helyen látunk bekerített területeket, ahol éppen valamelyik beruházó cég dolgozik legújabb lakásfejlesztésének megvalósításán. Még a kevésbé népszerű kerületekben is tucatszámra épülnek a lakások, a kedveltebb kerületekben pedig a következő években több ezer új lakást adhatnak át. Míg a válság évei alatt egy-két nagyobb beruházó jelentette a teljes piacot, addig mára a nagyok mellett ismét feltűntek a kisebb fejlesztők, így egyre nagyobb választékból szemezgethetnek a leendő vásárlók. 
Egy kezeden megszámolhatod, hány lakás épült a sereghajtó megyében
Egy kezeden megszámolhatod, hány lakás épült a sereghajtó megyében
Továbbra is óriási különbségek jellemzik az magyarországi lakáspiacot, ami nemcsak az árakban, hanem a lakásépítések számában is tükröződik. Győr-Moson-Sopron megyében 11 új lakás jutott tízezer lakosra az első negyedévben, ez pedig messze a legjobb érték az összes megye és Budapest eredményeit nézve. Ez az országos 2,1 lakásos átlagnak az ötszöröse - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből 
Lakásvásárlás
Szeretünk álmodozni, ha lakásvásárlásról van szó
40 millió forint az a maximális határ, amennyit még esetlegesen hajlandók vagyunk elkölteni egy közepes méretű lakásra, ezt azonban hitelfelvétel nélkül csak kevesen engedhetik meg maguknak - derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből. 
Ingatlanközvetít?, ingatlan referens, ingatlanos, értékesít?
Az ingatlanszakma nehézségei, kihívásai - Könnyebb vagy nehezebb lesz ezután?
Szakértők is állítják, hogy az ingatlanos tranzakcióknál igen is fontos a közvetítői jelenlét. A szakma megítélése mégsem jó, hangzott el egy – a közelmúltban megrendezett - lakásbörzén.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!