Építkezési lázban ég a főváros

Építkezési lázban ég a főváros

2017-07-20 17:23:53

Az idei év az új lakások éve lesz, hangzik el egyre többször a lakáspiaccal foglalkozó szakértők szájából. A fővárost járva egyre több helyen látunk bekerített területeket, ahol éppen valamelyik beruházó cég dolgozik legújabb lakásfejlesztésének megvalósításán. Még a kevésbé népszerű kerületekben is tucatszámra épülnek a lakások, a kedveltebb kerületekben pedig a következő években több ezer új lakást adhatnak át. Míg a válság évei alatt egy-két nagyobb beruházó jelentette a teljes piacot, addig mára a nagyok mellett ismét feltűntek a kisebb fejlesztők, így egyre nagyobb választékból szemezgethetnek a leendő vásárlók. 


Megjött a fejlesztők kedve

Néhány évvel ezelőtt a lakások és ezen belül az új építésű lakások iránti alacsony kereslet következtében a mainál jelentősen olcsóbban lehetett új lakáshoz jutni, a fejlesztőknek azonban azokon az árszinteken egyre kevésbé érte meg új építkezésekbe fogni. A 2014-ben kezdődött fordulat óta megélénkült a lakások iránti kereslet, ami elindította a jelenlegi felfelé ívelő ciklust és az áremelkedést. A magasabb árszinteken ismét egyre több beruházónak éri meg új projektet indítani. A következő nagy kihívás - az építőiparban jelentkező óriási munkaerőhiány - ugyanakkor jelentősen drágítja a kivitelezési költségeket, így a lakások végső értékesítési árait is. A fejlesztőknek van azonban más okuk is a sietségre. Az 5 százalékra csökkentett lakásáfa 2019 utáni meghosszabbításáról ugyanis még nem született döntés, így ha biztosra akarnak menni, a következő két évben kell befejezniük most induló beruházásaikat. 

Itt épül a legtöbb lakás

Az épülő lakások számáról több cég is rendszeresen készít pillanatnyi felmérést. Az Eltinga, az Ecorys és az FHB lakásadatait felhasználó Budapesti Lakáspiaci Riport, az OTP Jelzálogbank Budapesti Újlakás Értéktérképe és az Otthon Centrum Újlakás-piaci Körképe nyújt rendszeres tájékoztatást az érdeklődők számára.

Az említett tanulmányok egyetértenek abban, hogy településenként nézve egyelőre Budapesten lehet lakásépítési boomról beszélni, a kisebb városok közül néhány település ‒ Győr, Sopron, Debrecen és Kecskemét ‒ emelhető csak ki, amelyekben 500-nál több lakás épülhet fel a következő években. Budapesten a népszerűbb kerületeket nézve ennél önmagában több lakás áll építés vagy tervezés alatt. Az utóbbi időben a fejlesztők kedvence a XIII. kerület lett, ahol csak az idén 1500 lakást adhatnak át, de összesen már most 3000-4000 lakás építése van kilátásban. A XI. kerületben idén közel 700 lakást adhatnak át, de néhány éven belül ezek száma ‒ főként egy óriásprojektnek köszönhetően ‒ akár az 5 ezret is meghaladhatja. Sok lakás épül a XIV. és a IX. kerületekben is, előbbiben több mint 900, utóbbiban több mint 600 lakás készülhet el idén. 100 és 500 közötti lakás átadása várható még a III., IV., VI., VIII., X., XVI., XVIII. és XX. kerületekben. 

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Forradalmi újítás: elkészült Budapest interaktív újlakástérképe
Forradalmi újítás: elkészült Budapest interaktív újlakástérképe
Az újlakás-piacon manapság szinte naponta jelentenek be újabb és újabb projekteket, ami még a piacot folyamatosan követő érdeklődőket is kihívás elé állítja. Erre kínál megoldást a Budapesti Lakáspiaci Riport elemző csapata által készített interaktív térkép, amely az eddigieknél sokkal átláthatóbban, negyedéves frissítésben mutatja be Budapest aktuális újlakás-kínálatát. 
Egy kezeden megszámolhatod, hány lakás épült a sereghajtó megyében
Egy kezeden megszámolhatod, hány lakás épült a sereghajtó megyében
Továbbra is óriási különbségek jellemzik az magyarországi lakáspiacot, ami nemcsak az árakban, hanem a lakásépítések számában is tükröződik. Győr-Moson-Sopron megyében 11 új lakás jutott tízezer lakosra az első negyedévben, ez pedig messze a legjobb érték az összes megye és Budapest eredményeit nézve. Ez az országos 2,1 lakásos átlagnak az ötszöröse - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből 
Lakásvásárlás
Szeretünk álmodozni, ha lakásvásárlásról van szó
40 millió forint az a maximális határ, amennyit még esetlegesen hajlandók vagyunk elkölteni egy közepes méretű lakásra, ezt azonban hitelfelvétel nélkül csak kevesen engedhetik meg maguknak - derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből. 
Ingatlanközvetít?, ingatlan referens, ingatlanos, értékesít?
Az ingatlanszakma nehézségei, kihívásai - Könnyebb vagy nehezebb lesz ezután?
Szakértők is állítják, hogy az ingatlanos tranzakcióknál igen is fontos a közvetítői jelenlét. A szakma megítélése mégsem jó, hangzott el egy – a közelmúltban megrendezett - lakásbörzén.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!