Nincs megállás? - Még mindig tart a lakásépítési dömping

Nincs megállás? - Még mindig tart a lakásépítési dömping

2019-11-07 16:14:03

Kiadta a KSH a lakásépítésekre vonatkozó legfrissebb elemzését, melyből kiderül, hogy 2019 első három negyedévében 10 302 új lakást vettek használatba, ami 0,8%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma pedig 27 388 volt, ami 2,7%-kal nagyobb a 2018. azonos időszakinál.

Ingatlan 


Most van kifutóban a több száz új lakópark építése a fővárosban, amit alátámasztanak a KSH legfrissebb, 2019 első három negyedévére vonatkozó számok. Budapesten 17%-kal több lakás épült, a korábbi év azonos időszakához képest, a megyei jogú városokban és a községekben a felépített lakások száma kismértékben nőtt, a többi városban viszont számottevően visszaesett (18%-kal). A Pest megyében épült lakások száma továbbra is kiemelkedő, ám az előző év azonos időszakinál 24%-kal kevesebb.

  • A természetes személyek által épített lakások aránya 48%-ról 44%-ra csökkent, a vállalkozások által építetteké 50%-ról 53%-ra nőtt, amit szintén magyaráz a mostani dömping időszak, amikor százasával készülnek el a nagyobb fejlesztésekben az új lakások. 
  • A lakások 55%-a értékesítésre, 42%-a saját használatra, 1,6%-a bérbeadásra épült.
  • Az új lakóépületekben használatba vett lakások 49%-a családi házban, 43%-a többszintes, többlakásos épületben, 4,8%-a lakóparkban található.
  • A használatba vett lakások átlagos alapterülete 3 négyzetméterrel, 97 négyzetméterre csökkent.
  • Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma országosan 2,7%-kal, Budapesten 22%-kal nőtt, miközben a megyei jogú városokban 5,3, a többi városban pedig 12%-kal mérséklődött. Az építtetők az esetek 45%-ában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 6,6%, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben meghaladta a 92%-ot.
  • A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 5,6%-kal több, összesen 10 900 lakóépület építését tervezték, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 3168 volt, 1,8%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ebből a közel 11 ezer lakóépületből 915 esetben három, vagy annál több lakásos épületre kértek építési engedélyt szeptemberig, ez összesen 15 196 lakást jelent.


Szezonálisan igazított adataink azt mutatják, hogy az építési engedélyek száma az elmúlt három évben viszonylag stabilan alakult, ez a mai adatközléssel sem változott. Eszerint az ágazatot érintő jelentős gazdasági hatások (áfaváltozás, építőanyag-drágulás, munkaerőhiány, lakásár-emelkedés stb.) eredője sem a visszaesés, sem a növekedés irányába nem tolta el a piacot. Érdekesség, hogy a 2016-17-ben óriásit emelkedő építési kedvet nem követi látványosan az épülő lakások számának növekedése (Budapesten látványos a növekedés, más városokban viszont látványos a visszaesés a megépült lakások számában, ami országosan valamelyest kiegyenlíti egymást). Az átadott lakások száma több negyedéve 4500 körül ingadozik (szezonálisan igazítottan). Ez arra utalhat, hogy az átlagos építési idő megnövekedhetett. A következő 1-3 negyedévben a szabályozói változások hatására várhatóan emelkedni fog az elkészült lakások száma.





GAZDASÁG
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44
új lakás árak
12 százalékot estek a budapesti új lakások árai
A kertes házak viszont felértékelődtek a karantén idején.Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken.hvg.hu 2020. május. 08. 14:45 GAZDASÁGszerző: MTI
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe, ami a társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is látszik - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.Ingatlan 2019. november 17. 05:50
Nem csak az év vége lesz erős az új lakásoknál: már most látjuk a jövő év végi rohamot
Nem csak az év vége lesz erős az új lakásoknál: már most látjuk a jövő év végi rohamot
Egy évvel korábban a kedvezményes áfa határideje miatt több mint 9 ezer új lakás átadását ígérték a fejlesztők 2019 utolsó hónapjaiban, azóta az időben elindított fejlesztéseknél már kitolódott ez a határidő, így enyhült a nyomás, amivel az utolsó negyedévben 3500-ra csökkent a várhatóan átadott lakásszám. Sok fejlessztő azonban nem úszta meg az újabb szorító határidőt, főleg azok, akik nem gondolkoztak előre és még a jelenleg érvényben lévő energetikai követelményeknek megfelelően indították, vagy fogják elindítani az építkezést. Nekik rohamtempóban kell befejezniük az új épületeket 2020 végéig, különben esélyük sincs megkapni a használatbavételi engedélyt.Portfolio   Gazdaság 2019. September 22. 18:15
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!