Kilőttek a vidéki lakásárak

Kilőttek a vidéki lakásárak

2017-11-16 12:29:47

2017 első féléve során a hazai lakáspiacot tovább erősödő keresleti feltételek és fokozatosan alkalmazkodó kínálat mellett a lakásárak emelkedése jellemezte. A lakáspiac keresleti oldalán minden tényező az élénkülés irányába hat: a nagy volumenű bérkiáramlás, a növekvő megtakarítások és a munkaerőpiaci mutatók javulása az új lakáscélú hitelvolumenek 34 százalékos éves alapú növekedése mellett mentek végbe - olvasható az MNB 2017 novemberi Lakáspiaci jelentéséből. Ehhez alkalmazkodik az új lakások kínálata is, a fejlesztések 41 százaléka azonban időbeli csúszást mutat. A korábbi évekkel ellentétben Budapesten mérséklődött, a községekben viszont jelentősen gyorsult az árak emelkedése.


A lakásárak változása országos átlagban 2017 első félévének végén 15 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbiakhoz képest. Reálértéken mindez 12,8 százalék volt, ami hasonló a tavalyi éves változáshoz, de 2017 egészére minimálisan 11 százalékra lassulhat az emelkedés. Országos átlagban a lakásárak szintje még a makrogazdasági fundamentumok által indokolt szint alatt vannak, Budapesten viszont már elérték az egyensúlyinak tekinthető szintet.


Fordulat az árváltozásban

A hazai lakáspiac földrajzi alapon és a települések mérete szerint is heterogén képet mutat. A korábban leginkább dráguló Budapesten 2017 első félévében 14,6 százalékra csökkent az éves szinten mért lakásár-növekedés, ami jelentős lassulás az egy évvel ezelőtti 27 százalékhoz képest. Ezzel szemben a községekben gyorsult a lakásárak növekedése és a piaci forgalom is bővült. A községekben a tavalyi 10 százalék alatti áremelkedés az idei év első félévére 26 százalékra nőtt, ennyivel drágultak éves szinten átlagosan a községekben értékesített lakóingatlanok.

Növekvő hitelezés

A lakáspiac keresleti oldalát meghatározó tényezők az idei első félévben tovább javultak, a háztartások reáljövedelme 3-4 százalékos emelkedést mutat, míg az új kibocsátású lakáscélú hitelek volumene egy év alatt 34 százalékkal bővült. A lakáshitelezés GDP-arányos szintje azonban még mindig alacsony európai és régiós összehasonlításban is, így a jövőben tovább nőhet a hitelfelvételi volumen.

Jövőre várhatók a tömeges lakásátadások

A kiadott építési engedélyek 2016-os megugrása után az idén az új lakások átadásában is megindult a növekedés, az idei első félévben 42 százalékkal adtak át több lakást, mint egy évvel korábban. A jelenleg építés alatt álló lakások számából az következik, hogy 2018 végén lehet egy nagy ugrás az átadásokban, amikorra várhatóan a mostani fejlesztések elkészülnek. Míg 2017 egészére 3200, addig 2018-ra 7700 új lakás átadása várható Budapesten, de a beruházások több, mint 40 százalékánál csúszás várható.

A fejlesztők számára továbbra is nehézséget jelent az építőipari munkaerőhiány. A lakásárak növekedési üteme továbbra is meghaladja az építési költségek növekedését, de a jövőben ebben fordulat lehet, ami mérsékelheti a mostani ösztönző erőt.



GAZDASÁG
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44
új lakás árak
12 százalékot estek a budapesti új lakások árai
A kertes házak viszont felértékelődtek a karantén idején.Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken.hvg.hu 2020. május. 08. 14:45 GAZDASÁGszerző: MTI
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe, ami a társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is látszik - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.Ingatlan 2019. november 17. 05:50
új lakás
Nincs megállás? - Még mindig tart a lakásépítési dömping
Kiadta a KSH a lakásépítésekre vonatkozó legfrissebb elemzését, melyből kiderül, hogy 2019 első három negyedévében 10 302 új lakást vettek használatba, ami 0,8%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma pedig 27 388 volt, ami 2,7%-kal nagyobb a 2018. azonos időszakinál.Ingatlan 2019. november 06. 09:29
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!