Létezik egy hely Magyarországon, amit messzire elkerült a válság

Létezik egy hely Magyarországon, amit messzire elkerült a válság

2017-12-06 15:04:55

Bár a legtöbb új lakás Budapesten épül, az országnak vannak olyan területei, ahol a lakosságszámhoz képest szintén nagyon erős a fejlesztői jelenlét. Ilyen például a Balaton-part, ahol a válság alatt is stabilak voltak az árak, a mostani áremelkedéssel párhuzamosan pedig évről évre egyre több projekt indulását jelentik be. Míg a korábbi évtizedekben az egyszerűbb felszereltségű hétvégiházak és a nagyméretű családi házak voltak a jellemzők, az utóbbi években egyre nő a kereslet a luxuskörülményeket kínáló, partközeli, többlakásos társasházakban épülő új lakások iránt.


Újra nő a Balaton iránti érdeklődés, ami nemcsak a szolgáltatások javuló színvonalában, hanem az épített lakások minőségében is megmutatkozik. Társasházi lakások tekintetében, az ingatlan.com adatai alapján, legalább 700-800 új lakással lehet számolni a Balaton-parti településeken. A terepen dolgozó ingatlan szakértők, értékesítők azt mondják, hogy a teljes kínálat, nyilvánvalóan ennél magasabb számot mutat, hiszen tapasztalataik szerint csak Siófokon és környékén legalább ezerre tehető az új lakások száma. Az épülő ingatlanok többségében partközeli telkeken találhatóak és sok esetben saját stranddal rendelkeznek. A jó elhelyezkedés - és az építési költségek emelkedése - viszont az árakban is megmutatkozik. Az északi parton az 550-600 ezer forintos átlagos négyzetméterár nem sokkal marad el a budapestitől, míg a délin az 500 ezer forintot közelíti az átlag, noha vannak olyan projektek, ahol a legjobb lakások négyzetméterára az 1 millió forintot is eléri.

Válságállóságban az első

A Balaton azon kevés helyek egyike Magyarországon, ahol a válság alatt sem következett be jelentős árcsökkenés. A partmenti településeken a legrosszabb évben is csak 10 százalékkal voltak alacsonyabbak az átlagárak a 2008-as csúcsértékekhez képest, a vízhez közelebbi utcákban pedig néhány százalékos ármozgástól eltekintve egyáltalán nem volt visszaesés.

Létezik egy hely Magyarországon, amit messzire elkerült a válság

Északi-part

Balatonfüreden egy 60 négyzetméteres új lakás átlagosan 32-40 millió forint között van, elhelyezkedéstől és felszereltségtől függően. Balatonalmádiban és Keszthelyen viszont már 25 millió forintért is vásárolhatunk hasonló méretű új lakást, ennél olcsóbban viszont ekkora lakást az északi parton csak a használtak között találunk.

Déli-part

A Déli-parton jellemzőbbek a nagyobb méretű társasházak, Siófokon és Balatonlellén is van egy-egy 150 lakásos projekt, de például Balatonbogláron vagy Balatonfenyvesen kisebb társasházakban is kínálnak jó minőségű lakásokat.

"A balatoni projektek kapcsán - fejlesztőként - azt a vásárlóközönséget érdemes megcélozni, aki saját közvetlen vízparttal rendelkező, panorámás ingatlanra vágyik. Nem minden esetben éri azonban meg a felkapott partszakaszok méregdrága apartmanjaiba beruházni, érdemes körülnézni, racionális döntéseket hozni, feltenni a kérdést, hogy mennyit ér egy saját partszakasz, a közvetlen vízpart, a nyugodt környezet. Vevőink sok esetben a nyugalmat, az infrastruktúrát helyezik előtérbe és emellett sokan vannak, akik befektetésként tekintenek az ingatlanra és egyszerre akár 2-3 nyaralót vásárolnak. A Balaton partján épülő projektjeink esetében kimeleten foglalkozunk a befektetőkkel is, profi nyaraló üzemeltető céggel állunk az olyan vevők rendelkezésére, akik ebben látnak potenciált." - mondta el Farkas Tamás, a Fenyves Residences Vagyonkezelő Zrt. egyik tulajdonosa.

Továbbra is népszerű a Balaton

"A Balaton-parti ingatlanok továbbra is keresettek a magánszemélyek körében. Általánosságban elmondható, hogy az egy vagy több gyerekes családok azok, akik végül potenciális vásárlóvá válnak. Mivel többségük a saját megtakarításaikat felhasználva, önerőből vásárol, ezért különösen óvatosak a lakás kiválasztása során. A vásárlók mindössze 15-20 százaléka jelezte, hogy bankhitelt vesz igénybe a vásárláshoz." - mondta el Harmat Zsuzsa, a Lido Home ingatlanirodák igazgatója.

"Szeptemberben kezdtük el a Balatonfenyvesen épülő Fenyves Beach Residence nyaralók értékesítését. A vásárlói kedvet nagymértékben ösztönözte az előértékesítési kedvezmény, mellyel az ügyfelek 15 százalékkal a tényleges eladási ár alatt juthattak hozzá a nyaralókhoz. Az ingatlanok többsége szeptemberben - az értékesítés kezdetét követő 2-3 héten belül már elkelt. Októberben és novemberben is folyamatosan nőtt az érdeklődés a projekt iránt, melynek eredményeképpen a nyaralók kétharmadát már értékesítettük." - tette hozzá Várdai Szabina, a Lido Home ingatlanirodák vezető értékesítője.

Építőipari kihívások

"A munkaerőhiány erősen lelassította az utóbbi időben a beruházások befejezését. A csalódások, meg nem valósult vásárlások, a komoly pénzügyi veszteségek arra késztetik a potenciális vevőket, hogy megbízható cégekkel szerződjenek le, éppen ezért felértékelődött a referenciák minősége és mennyisége is. A cég működésében nem okozott még soha gondot a piacon egyre jelentősebben mutatkozó munkaerőhiány, köszönhetően annak, hogy a cégcsoporttal közvetlen munkaviszonyban álló kivitelező csapattal dolgozunk." - összegezte a tapasztalatokat a tulajdonos.




GAZDASÁG
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44
új lakás árak
12 százalékot estek a budapesti új lakások árai
A kertes házak viszont felértékelődtek a karantén idején.Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken.hvg.hu 2020. május. 08. 14:45 GAZDASÁGszerző: MTI
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe, ami a társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is látszik - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.Ingatlan 2019. november 17. 05:50
új lakás
Nincs megállás? - Még mindig tart a lakásépítési dömping
Kiadta a KSH a lakásépítésekre vonatkozó legfrissebb elemzését, melyből kiderül, hogy 2019 első három negyedévében 10 302 új lakást vettek használatba, ami 0,8%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma pedig 27 388 volt, ami 2,7%-kal nagyobb a 2018. azonos időszakinál.Ingatlan 2019. november 06. 09:29
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!