Javaslat a lakásáfa életben tartására

Javaslat a lakásáfa életben tartására

2019-05-16 15:06:46

AZ ÉPÍTÉSI SZAKSZÖVETSÉG CSAK SAJÁT LAKHATÁSNÁL BIZTOSÍTANÁ AZ ÚJFAJTA KEDVEZMÉNYT



2019. MÁJUS 10. PÉNTEK 05:45                                                                    Pintér Balázs

Visszaigényelhetővé tenné a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége — értesült lapunk. A szabályozás fontos eleme lenne, hogy kizárólag saját célú vásárlásról, vagyis életvitelszerű ottlakásról lehetne szó, kizárva a kedvezmény megszűnését indokló befektetői vásárlásokat.


A kedvezményes lakásáfa év végi határidejéhez közeledve egyre többször merül fel a kérdés hosszabb távú rendezése. Lapunk úgy értesült, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) új javaslatot tett a kormányzatnak a helyzet kezelésére.

A szakszövetség szerint visszaigényelhetővé kellene tenni a jelenlegi öt- és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget. Fontos kitétel, hogy az építési engedély megszerzésének vagy az egyszerű bejelentés megtételének időpontjától és a lakás kivitelezésének módjától függetlenül lehetne a visszaigényléssel élni.


Dübörgő építkezések. A forgalmi adó szintje óriási különbséget jelent az árakban
Fotó: Kurucz Árpád


A jelenlegi szabályozás alapján a tavaly november 1-jéig bezárólag építési engedéllyel vagy bejelentéssel rendelkező ingatlanoknál ugyan 2023 végéig érvényes az új lakások áfakedvezménye, ám a többi újonnan készülő otthonnál csak 2019 végéig.

Lényeges elem az ÉVOSZ javaslatában, hogy a visszatérítés csak abban az esetben járna, ha az ingatlan a visszaigénylő magánszemély állandó lakhatását szolgálja, ráadásul a visszaigénylést öt éven belül csak egy alkalommal kérhetné a feltételeknek megfelelő lakástulajdonos.

Ez azért is fontos, mert korábban Varga Mihály, akkor még nemzetgazdasági miniszterként, éppen azzal érvelt a kedvezmény kivezetése mellett, hogy az ötszázalékos áfa – a kormány céljaival ellentétesen – ingatlanbefektetések eszköze lett, ráadásul a lakások tizedét külföldiek vásárolták meg.

A mostani lakástámogatási elemek között is van példa adó-visszaigénylésre. Saját célra történő építkezés esetén az építőanyag és a munkadíj forgalmi adója ötmillió forintig visszaigényelhető a pénzintézeteken keresztül – ez a lehetőség az ötszázalékos áfához hasonlóan elvben az idei év végéig él. Az ÉVOSZ ehhez az eljáráshoz alakította javaslatát.

Példájuk szerint nettó 350 ezer forintos négyzetméterárat és száz négyzetméteres lakást alapul véve, 27 százalékos kulcs esetén 35 plusz 9,45 millió forintba, azaz 44,45 millióba kerül egy lakás, míg ötszázalékos áfával ennél csaknem nyolcmillióval kevesebbe, 35 plusz 1,75, azaz 36,75 millió forintba.

Az ÉVOSZ hét-nyolc millió forintnál húzná meg a visszaigénylés felső határát. A különbség már ebben az esetben is tetemes, nem beszélve arról, hogy Budapesten – legalábbis a családoknak megfelelő méretű – új lakások ára ma lényegében ötvenmillió forintnál kezdődik, amelyeknél a szóban forgó áfakülönbözet a tízmillió forintot is meghaladja.

A statisztikai hivatal első negyedéves lakásépítési adatai már figyelmeztetésül szolgálnak, ugyanis az elmúlt évek látványos bővülése után némileg csökkent az építési engedélyek száma. Az ÉVOSZ az idén 22 ezer új lakás elkészültével számol, ami szerintük jövőre is tartható. Ahhoz azonban, hogy e nagyságrend megmaradjon, további ösztönzőkre van szükség.


Szükséges a segítség                                                                                                          
Az újonnan piacra kerülő budapesti lakások száma 2015 óta nem látott szintre csökkent az első negyedévben – írta a Cordia a fővárosi újlakás-piacról szóló elemzésé­ben. Földi Tibor, a cég vezérigazgatója szerint a közelgő áfaemelés miatt a kínálat folyamatosan csökken, ami oda vezethet, hogy két éven belül elfogynak a megvásárolható új lakások. Mivel a folyamat a nemzetgazdaság egészére kedvezőtlenül hat, a vezérigazgató szerint továbbra is szükség lenne az új otthonok építését támogató intézkedésekre. Ugyanakkor a kereslet is elmaradt a korábbiaktól: az elemzés szerint a vevők elsősorban az ötszázalékos áfát biztosító projekteket keresik, miközben az idén megjelenő fejlesztésekben található lakások háromötöde már a 27 százalékos kulcs alá esik. Ami biztos: a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára meghaladta a 890 ezer forintot.    


GAZDASÁG
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44
új lakás árak
12 százalékot estek a budapesti új lakások árai
A kertes házak viszont felértékelődtek a karantén idején.Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken.hvg.hu 2020. május. 08. 14:45 GAZDASÁGszerző: MTI
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe, ami a társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is látszik - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.Ingatlan 2019. november 17. 05:50
új lakás
Nincs megállás? - Még mindig tart a lakásépítési dömping
Kiadta a KSH a lakásépítésekre vonatkozó legfrissebb elemzését, melyből kiderül, hogy 2019 első három negyedévében 10 302 új lakást vettek használatba, ami 0,8%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma pedig 27 388 volt, ami 2,7%-kal nagyobb a 2018. azonos időszakinál.Ingatlan 2019. november 06. 09:29
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!