Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

2017-10-05 15:38:31

Sokan vannak, akik álmaik otthonát nem a jól megközelíthető, ám nyüzsgő belvárosban képzelik el, hanem egy nyugodtabb zöldövezeti részen, ahol a családjukkal akár egy többszobás lakásban is élhetnek, miközben ugyanannyit költöttek a lakásvásárlásra, mint amennyit a főváros közepén kellett volna kifizetni egy másfél- vagy kétszobás új ingatlanért. Akik ehhez hasonlóan gondolkoznak a fővárosi lakhatásról, azok számára nyújtanak kedvező lehetőségeket az Észak-Budán zajló lakásfejlesztések. A belvárosi áraknál jóval kevesebbért, átlagosan 750 ezer forintos négyzetméteráron lehet új lakáshoz jutni például a III. kerületben. Fejlesztések pedig szép számban vannak, így mindenki megtalálhatja a vágyaihoz és a lehetőségeihez leginkább illő észak-budai új lakását.


Egész Budapesten zajlanak az építkezések, folyamatosan adják át az új társasházakat, amelyek a legmodernebb lakásokat kínálják az érdeklődők számára. Az építkezések volumenét tekintve a nagyobb, sok projektet lefedő kerületek mellett a kisebbekben is egyre több fejlesztés zajlik, ami egyrészt lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy a belvárostól kifelé is találjanak új lakást, másrészt növeli és színesíti a főváros lakásállományát. A családosok számára külön előny lehet, hogy a belvárosi részektől távolabb eső területek is fejlődnek, illetve azoknak is kedvezőek lehetnek ezek a projektek, akik hajlandóak többet utazni cserébe az alacsonyabb négyzetméterárakért.


A rögzített adatok alapján a fővárosban épülő, nagyságrendileg 400 lakásépítési projektből több, mint 70 helyezkedik el Észak-Budán, ebből 41 csak a III. kerületben zajlik. Bár a fejlesztések mérete egészen eltérő, Buda északabbra fekvő részein jellemzőbbek a kisebb, egyszerre száznál kevesebb lakás építésével foglalkozó fejlesztések. Természetesen épülnek több száz lakásos lakóparkok a budai oldalon is, ezek azonban jellemzően a XI. kerületben helyezkednek el. A II. és III. kerületben összesen 1600 új lakást építenek jelenleg, ezek nagy része, mintegy 1260 ingatlan várhatóan 2018 közepéig, vagy akár az idei év végéig el is készülhet.

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

Az eladási árakat összehasonlítva a legmagasabb számokat a XII. kerületben találhatjuk, itt több mint 1,1 millió forintot kell átlagosan egy új lakás négyzetméteréért fizetni. A magas átlagos ár nem meglepő, alig haladja meg a százat az épülő lakások száma ebben a kerületben, így aki ragaszkodik a főváros ezen részéhez, jóval alacsonyabb kínálattal szembesül az új lakások piacán.


A II. kerületben is hasonló összeget kell fizetni egy új lakásért, körülbelül 10 százalékkal olcsóbb az átlagos négyzetméterár az előző kerülethez képest, ugyanakkor nagyon széles skálán mozognak az eladási árak a külölnböző projekteknél. Találhatunk itt 500 ezer forintos, de akár 2 millió forint feletti négyzetméterárat is, amik torzíthatják az átlagot. Még északabbra, az előzőeknél jóval alacsonyabb, 750 ezer forintos átlagos fajlagos árakkal szembesülhetnek a III. kerületi lakásvásárlók, míg a XI. kerületben még ennél is kevesebb, átlagosan 670 ezer forint az új lakások négyzetmétere.

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

A III. kerület egyre kedveltebb célponttá válik főleg a családosok körében, illetve azok számára is, akik a zöldövezeti részeket részesítik előnyben a belvárossal szemben. A korábbi években azon kerületek közé tartozott, amelyekben az ingatlanok árainak drágulása mérsékeltebb volt. 2016-ban, az azt megelőző évhez képest, átlagosan 18 százalékkal emelkedtek a használt és új lakások árai a III. kerületben, szemben például a belvárosi 30 százalékos emelkedéssel.


Az élénk keresletnek köszönhetően, az új lakások piacán, az idei év második és harmadik negyedéve alatt is több, mint 2 százalékos az áremelkedés, a nyilvánosságra hozott árak alapján. Összehasonlításképp a XII. kerületben, a drágulás mértéke 2 százalék alatt maradt, míg a II. kerületben a feljegyzett árak alapján nem történt számottevő emelkedés, sőt néhány eladó új lakás esetében 10 százalékos csökkenést láthattunk.


A már említett, átlagos 750 ezer forintos fajlagos ár természetesen nem jellemzi az összes III. kerületi lakásfejlesztési projektet, a négyzetméterárak 450 ezer forinttól, egészen 1,3 millió forintig terjedhetnek. A kerületre jellemzőek a nagyobb alapterületű lakások, átlagosan 73 négyzetméteres egy új lakás, ami a legtöbb esetben 3 szobát jelent. Ezek alapján nagyságrendileg 55 millió forintért vásárolható meg egy ekkora, átlagos fajlagos árú új lakás a kerületben.

GAZDASÁG
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44
új lakás árak
12 százalékot estek a budapesti új lakások árai
A kertes házak viszont felértékelődtek a karantén idején.Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken.hvg.hu 2020. május. 08. 14:45 GAZDASÁGszerző: MTI
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe, ami a társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is látszik - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.Ingatlan 2019. november 17. 05:50
új lakás
Nincs megállás? - Még mindig tart a lakásépítési dömping
Kiadta a KSH a lakásépítésekre vonatkozó legfrissebb elemzését, melyből kiderül, hogy 2019 első három negyedévében 10 302 új lakást vettek használatba, ami 0,8%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma pedig 27 388 volt, ami 2,7%-kal nagyobb a 2018. azonos időszakinál.Ingatlan 2019. november 06. 09:29
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!