A tuti lehetőség, ha lakásba fektetnél, de nincsenek millióid!

A tuti lehetőség, ha lakásba fektetnél, de nincsenek millióid!

2017-09-21 13:58:08

A lakásárak jelentős növekedését látva sokak fejében fogalmazódhat meg a gondolat, hogy szívesen kihasználná a kínálkozó lehetőségeket, és lovagolná meg az ingatlanpiaci hullámot. Ahhoz azonban, hogy egy jó befektetést sikerüljön megvalósítani megfelelő piacismeretre van szükség, illetve bizony komoly tőkét, 10-20 millió forintot kell beletenni az üzletbe, amivel azonban sokan nem rendelkeznek. Nekik jelenthetnek megoldást az ingatlanalapok, amelyek elmúlt egy éves hozamai felveszik a versenyt akár a befektetési célú lakásvásárlással nyerhetővel is. 


Az elmúlt években hatalmas rally kezdődött a hazai lakáspiacon, a hosszú ideig tartó csökkenést követően, az árak ismét növekedésnek indultak. Nem is akármilyen mértékben. Akik még jókor vásároltak lakást, nagyon jól járhattak döntésükkel, az áremelkedésnek köszönhetően vagyonukat jelentősen növelhették. A 2013-as mélyponthoz képest 44 százalékkal többet kellett fizetni 2017 első negyedévében az otthonokért, vagyis csaknem megduplázhatták a befektetett összeget a vásárlók, ami évesített szinten körülbelül 12 százalékos hozamot jelentett.


A lakásárak változása azonban meglehetősen nagy különbségeket mutat vidék kontra főváros összevetésben, de Budapesten belül is. Ez azt jelenti, hogy akik jól vásároltak, az előbbiekben bemutatott hozamszinteknél sokkal magasabbat is elérhettek, de a kevésbé jó helyen történő vásárlással ennél jóval kevesebbet nyerhettek a befektetők. A lakásbefektetés egyik kulcs kérdése tehát a lokáció, illetve a megfelelő piaci ismeret. 

A tuti lehetőség, ha lakásba fektetnél, de nincsenek millióid!

Ezzel azonban nem feltétlenül rendelkezik mindenki, aki ki akarja használni a jelenlegi jelentős ingatlanpiaci fellendülést, illetve a befektetési célú lakásvásárlástól sokak visszariadhatnak a magas költségek miatt is, hiszen nincs mindenkinek 10-20 millió forintja egy második ingatlan megvételéhez. Számukra jelenthet jó megoldást az ingatlanalapba történő befektetés, amelyek segítségével minimális tőkével is meglovagolható az ingatlanpiaci hullám.

Mibe fektetnek az ingatlanalapok?

Korábban csak nagyrészt kereskedelmi ingatlanokat vásároló alapok léteztek, egy évvel ezelőtt azonban a Duna House elindította Impact Lakóingatlan Alapját, amely Magyarország első, és eddig egyetlen - túlnyomó részben lakóingatlanokba fektető nyilvános ingatlanalapja. A különbség a két alaptípus és piac között, hogy a kereskedelmi ingatlanok piacán nagy befektetők mozognak, az ingatlanértékek pedig nagyon magasak, hiszen irodaházak, bevásárlóközpontok, vagy logisztikai létesítmények cserélnek gazdát. Ezért az alapok viszonylag kevés elemből álló portfoliót kezelnek. A megvásárolt eszközöket üzemeltetik, illetve különböző hozamtermelő beruházásokat valósíthatnak meg, az értéknövelés reményében. 

Egy lakóingatlanalap ehhez képest "sok kicsi" ingatlant tart a portfóliójában, amivel valamivel likvidebb tud maradni, hiszen könnyebb értékesítenie ezeket, a kezelésük azonban több időráfordítással járhat, hiszen a több ingatlant egyesével kell hozamtermelésre bírni, az Impact Lakóingatlan Alapnak például jelenleg 52 ingatlan áll a tulajdonában. Szeptember közepéig a vagyonának 73 százalékából vásárolt lakóingatlanokat, melyek nagy részét bérbe adták, a többi ingatlan pedig a felújítás vagy más előkészítő munka után kerül majd bérbeadásra.

Magas hozamok több millió forint befektetése nélkül is

A számok azt mutatják, hogy jól járhattak azok, akik az elmúlt időszakban döntöttek ingatlanalapba fektetés mellett, a hazai lakossági ingatlanalapok ugyanis meggyőző hozamokat produkáltak a BAMOSZ adatai szerint. A 2017. szeptember 19-ei adatok szerint az egy éves hozam 7-10 százalék környékén alakult a legjobb eredményt elért alapok esetében. Az elmúlt egy éves hozamok alapján a legjobban a Raiffeisen Ingatlan A sorozata, és a Duna House Impact Lakóingatlan Alapja teljesített. Utóbbi esetében ráadásul pár nappal ezelőtt még 9 százalék felett alakult az éves hozam, azóta azonban vélhetően történt egy jelentős eszközvásárlás és ez csökkentette le az alap hozamát. 

A tuti lehetőség, ha lakásba fektetnél, de nincsenek millióid!


GAZDASÁG
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44
új lakás árak
12 százalékot estek a budapesti új lakások árai
A kertes házak viszont felértékelődtek a karantén idején.Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken.hvg.hu 2020. május. 08. 14:45 GAZDASÁGszerző: MTI
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe, ami a társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is látszik - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.Ingatlan 2019. november 17. 05:50
új lakás
Nincs megállás? - Még mindig tart a lakásépítési dömping
Kiadta a KSH a lakásépítésekre vonatkozó legfrissebb elemzését, melyből kiderül, hogy 2019 első három negyedévében 10 302 új lakást vettek használatba, ami 0,8%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma pedig 27 388 volt, ami 2,7%-kal nagyobb a 2018. azonos időszakinál.Ingatlan 2019. november 06. 09:29
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!