Ömlenek a milliárdok a magyar ingatlanokba

2017 harmadik negyedévében a magyarországi ingatlanbefektetési volumen 505 millió euró volt, így a január és szeptember közötti időszakban összesen 1,3 milliárd euró értékben cseréltek gazdát ingatlanok - áll a JLL legfrissebb statisztikáiban.


Július és szeptember között mindössze egy kiskereskedelmi adásvétel történt, mégis ez a típus adta a befektetési volumen legnagyobb részét, 54 százalékos részaránnyal. Ezt az irodai (38 százalék) és logisztikai tranzakciók (4 százalék) követték, miközben a fennmaradó részt fejlesztési célú ingatlanberuházások tették ki. A legnagyobb értékű adásvétel a 66 ezer négyzetméteres Aréna Plaza bevásárlóközpont értékesítése volt, melyet új piaci belépőként a NEPI Rockcastle vásárolt meg 275 millió euróért.

A cég megvásárolta az Aréna Plaza melletti 2,2 hektáros fejlesztési területet is, feltehetően a területben rejlő fejlesztési potenciálra való tekintettel. A harmadik negyedév során további jelentős tranzakció volt még a műemlékvédelem alatt álló Eiffel Palace irodaház értékesítése is, melyet a Magyar Nemzeti Bank a német központú Corpus Sireo vagyonkezelőnek adott el. A befektető első magyarországi akvizíciója 2016 során a Park Átrium Irodaház megvásárlása volt.

A JLL legfrissebb piackutatása alapján az irodapiaci hozamok 6,00 százalékon állnak (50 bázispontos csökkenés az előző negyedévhez képest), a bevásárlóközpontok estében szintén 6,00 százalék a hozam (változatlan az előző negyedévhez képest), míg a logisztikai szektor hozama 7,50 százalék (25 bázispontos csökkenés az előző negyedévhez képest).